Tygge- og synkevanskeligheder

Læs her om de forskellige typer af konsistens, som du kan bestille hos Dit Lokale Køkken.

Den rette konsistens kan give en god spiseoplevelse.

Det kan være nødvendigt at ændre på mad og drikkevarers konsistens, for at opnå en sikker spisning og undgå fejlsynkning.

Du kan få en ergoterapeut til at hjælpe med at vurdere dit synkeniveau, og hvilken konsistens der passer til din mad og drikke.

For at du kan undgå vægttab og svækkelse, er det vigtigt at tilpasse kosten, så du kan spise uden besvær.

Det anbefales at spise mange små og energitætte måltider i løbet af dagen, gerne 6-8 små måltider dagligt, for at sikre det rette indtag, samt overskueliggøre mængden af mad der skal indtages dagligt.

Madens sammensætning bør ifølge de officielle anbefalinger for småt-spisende være:
• Energitæt
• Indeholde mange proteiner
• Højt indhold af sunde fedtstoffer.

Blød kost

Blød kost består af naturligt bløde fødevarer eller tilberedes således, at de får en blød konsistens, dvs. koges, dampes, bages eller let stegning uden dannelse af skorper eller skind.

Konsistensen er blød, men der er fortsat behov for at kunne tygge maden.

Maden skal være let at bide over, og hele komponenter skal være let at dele eller mose med en gaffel.

Cremet

Cremet kost har en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens.

Den cremede kost kræver ikke tygning, og kan uden anstrengelse danne en sammenhængende konsistens i munden.

Alle elementer er findelt og pureret til en fugtig og sammenhængende
konsistens, uden klumper, trevler og skind.

Gratin

Gratin kost har en blød, ensartet og sammenhængende konsistens,
der er let at tygge og som uden anstrengelse danner en sammenhængende
konsistens i munden.

Alle elementer er findelt og pureret, og indeholder hverken klumper eller hårde skorper.

Gratinkost kan spises med en gaffel. En moderne og mere tidssvarende udgave af blendet mad.

Gratinsmørrebrød

Gratinsmørrebrød er til borgere med tygge- og synkebesvær, der er vurderet til at kunne spise gratinkonsistens.

Gratinsmørrebrød er hjemmelavet fra bunden af friske og naturlige råvarer.

Vær opmærksom på, at gratinsmørrebrød er fremstillet med husblas og leveres som frostvarer.

Giv os din feedback

Hvad synes du om siden?

KONTAKTINFO

Dit Lokale Køkken

Køkkenet
Tlf. 96 28 59 50

Mandag-fredag kl. 8.00-12.00

Spørgsmål til faktura
Tlf. 96 28 44 34
Tlf. 96 28 44 75

Mandag-torsdag kl. 8.00-14.00
Fredag kl. 8.00-12.00

Vi anbefaler brug af sikker mail, hvis din besked indeholder personlige eller følsomme oplysninger.

Skriv via Borger.dk (Borger)

Skriv via Virk.dk (Virksomhed)